Pelan Perniagaan Kedai Kek



BUSINESS PLAN
KEDAI KEK


PENGENALAN

Keinginan untuk membuka sebuah kedai kek di Jitra,Kedah, berkobar-kobar setelah
mengikuti kursus di MEDEC. Kedai kek yang akan saya tubuhkan menawarkan
perkhidmatan kek, biskut, rati dan minuman untuk penduduk disekitar Bandar Jitra serta tempahan untuk majlis-majlis jamuan.

Kedai Kek Hanim menyediakan Kek Perkahwinan, Kek Harijadi, Kek Hari
Raya, biskut dan roti. Kedai Kek Hanim di buka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 8
malam.Memandangkan ianya adalah satu satunya kedai kek Melayu di kawasan Bandar
Jitra keadaan pasaran adaiah amat sengit. Objektif utama Kedai Kek Hanim pada peringkat permulaan adaiah untuk memenuhi keperluan penguna Melayu.

Tujuan utama yang mendorong saya berkecimpung dalam perniagaan Kedai Kek
adaiah untuk mendapat keuntungan yang lumayan serta dapat membei kepuasan dan
pilihan kepada pelanggan setempat.


TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN
• Untuk memberikan satu perkhidmatan dalam menyediakan keperluan pelanggan
   dan memberi kepuasan kepada pelanggan.
• Menjadi garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaan
   Kedai Kek baru yang akan dibuka.
• Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari satu cawangan Kedai Kek.
• Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman untuk menambah modal Syarikat.




TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN

  • Untuk memberi satu perkhidmatan dalam menyediakan Bengkel, bahan - bahan dan penjualan kek, roti dan biskut dengan memberi perkhidmatan yang berkualiti, Suci dan halal kepada pelanggan.


  •          Dijadikan sebagai garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaa Kedai kek yang baru dibuka.


  •   Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari  satu cawangan kedai kek.


  •   Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman Untuk menambah modal syarikat.





LATAR BELAKANG PERNIAGAAN


  •        NAMA PERNIAGAAN : KEDAI KEK HANIM
  •  
  •      ALAMAT PERNIAGAAN : NO 25, JALAN MAHSURI
  •                                                 06000 JITRA, KEDAH.


·         NO. TELEFON : 012-5369115

·         BENTUK PERNIAGAAN : PERSEORANGAN
·          
·         KEGIATANUTAMA :  MENJUAL KEK, ROTI
                                                  DAN BISKUT.

·         TARIKH MEMULAKAN PERNIAGAAN : 01 / 03 / 2013

·         TARIKH PENDAFTARAN : 01 / 01 / 2013

·         NO. PENDAFTARAN

·         MODAL PERMULAAN : RM100,000-00

·         NAMA BANK : MAYBANK

·         JENIS AKAUN PERNIAGAAN : AKAUN SEMASA


·         NO. AKAUN BANK :




LATAR BELAKANG PEMILIK


·         NAMA : LAILA HASNIM BT MOHD JOHARI

·         NO KAD PENGENALAN : 820211 – 02 - 5376

·         TARIKH LAHIR : 11 / 02 / 1982

·         UMUR : 31 TAHUN

·         JANTINA : PEREMPUAN

·         ALAMAT TETAP : NO.227,TAMAN MAHSURI,FASAS 2A,06000 JITRA KEDAH.

·         NO TELEFON : 012-5369115

·         TARAF PERKAHWINAN : BERKAHWIN

·         KELULUSAN AKADEMIK : SPM

·         KURSUS YANG PERNAH : KURSUS MEMBUAT KEK DAN PASTRI,
              DIHADIRI                           ALOR SETAR,
     KEDAH.

                                                          KURSUS USAHAWAN MEDEC ,
     SHAH ALAM,
     SELANGOR.

·         KEMAHIRAN : MENYEDIAKAN KEK PERKAHWINAN
                                ( AISING KRIM DAN SUGAR PASTE)

·         PENGALAMAN : JUALAN LANGSUNG

·         PEKERJAAN SEKARANG : ENGINEER

·         PERNIAGAAN YANG PERNAH : KATERING / KEK. ROTI DAN PASTRI.
DICEBURI





RANCANGAN PENTADBIRAN


PENGENALAN ORGANISASI

·         Alamat Kedai Kek : No 25 Jalan Mahsuri,06000 Jitra Kedah.

·         Bentuk Bangunan dan Kemudahan Infrastruktur :-

Bangunan kedai adalah bangunan rumah kedai dua tingkat yang disewa
dan terletak di lot nombor 2.

Terletak di Bandar Darulaman berhampiran dengan taman perumahan dan hampir    dengan perhentian bas.

Mempunyai kemudahan bekalan elektrik, air dan terdapat juga pondok
telefon.

Tempat letak kereta yang luas bagi memudahkan pelanggan meletak
kenderaan.



PELAN LOKASI SYARIKAT







CARTA ORGANISASI KEDAI KEK

 




SENARAI TENAGA KERJA KEDAI KEK


JAWATAN

BIL

TUGAS

PENGURUS

1
mengurus dan mentadbir kedai kek serta
mengawas dan menyelia pekerja

PENYELIA & JURUWANG

1
mengurus jual beli dan resit serta menyelia
pekerja termasuk menerima tempahan

JURU KEK

1
menyediakan bahan-bahan untuk membuat
kek juga membancuh dan membakar

PEMBANTU JURU KEK

1
membantu segala kerja juru kek

JURU ROTI

1
menyediakan bahan-bahan rati serta
membancuh serta membakar

PEMBANTU JURU ROTI

1
membantu segala kerja juru roti

JURU ICING

1
membuat icing dan menjaga bekalan kek
untuk icing

TUKANG CUCI

1
menjaga kebersihan dan mencuci peralatan
yang telah digunakan





JADUAL TENAGA KERJA PENTADBIRAN


JAWATAN

TUGAS

GAJl(RM)

KWSP

PENGURUS

Mengurus dan mentadbir kedai

2500

RM

JUMLAH


2500

(13%)


KEPERLUAN PEJABAT



BIL

JENIS

HARGA/UNIT

KUANTITI

JUMLAH(RM)

1.

KOMPUTER

5000

1

5000

2.

MESINTAIP

1000

1

1000

3.

KABINET

1500

1SET

1500

4.

KERUSI/

1000

1SET

1000

5.

MEJA

900

1

900

6.

MESIN/

150

4

600

7.

KAUNTER

200

1

200

8.

KIPASANGIN

2000

1

2000

9.

TELEFON

2900

1

2900

10.

MEJA

3000

I

3000

JUMLAH

RM 18,100.00














RANCANGAN PEMASARAN

·         Perkhidmatan yang ditawarkan ialah perkhidmatan, kek perkahwinan, pertunangan,
·         hari jadi dan sebagainya.

·         Keutamaan perkhidmatan ialah kepada penduduk disekitar Bandar Mentakab , Temerloh,Jerantut dan Maran . Oleh kerana "Syamim Cake House" ini adalah satu-satunya kedai kek melayu yang terdapat dikawasan ini. Diharap ia akan menjadi tumpuan kepada seluruh penduduk disekitar Bandar ini. Ia juga merapakan satu kelebihan kita kerana kita tidak perlu berasa was-was tentang halal dan haramnya .

·         Pembelian diadakan secara tunai.

·         Perkhidmatan bermula dari pukul 8.00 pagi sehingga 8.00 malam

·         Segala kualiti dikawal dan dijamin akan memberi kepuasan kepada setiap pelanggan yang datang mengunjungi ke kedai ini.



STRATEGI PRODUK

1. Memberi perkhidmatan yang berkualiti kepada pelanggan setiap masa.
2. Sedia menerima tempahan dan menepati tempoh masa.
3. Kek, pastry dan biskut di buat dengan reka bentuk yang menarik
dan rasa yang lazat
4. Harga yang berpatutan.

STRATEGI PEMASARAN.

1. Menyediakan laman web uhp //wnm sya @ com . my.
2. Menyediakan *papan tanda di pintu masuk utama.
3. Menyediakan kain rentang di tempat-tempat yang strategi.
4. Untuk keselesaan pelanggan ruang makan di sediakan makanan
     HOT, FRESH FROM THE OVEN.
5. Memberi tumpuan terhadap penduduk- penduduk Bandar Mentakab dan
    Temerloh.

PROMOSI
1. Memberi sample untuk diuji rasa kepada pelanggan secara percuma.
2. Mengedarkan pamplet ke rumah-rumah, kesekolah-sekolah
dan tempat orang ramai berhimpun.
3. Menjual dengan harga yang berpatutan.