BUSINESS PLAN
KEDAI KEK
PENGENALAN
Keinginan
untuk membuka sebuah kedai kek di Jitra,Kedah, berkobar-kobar setelah
mengikuti
kursus di MEDEC. Kedai kek yang akan saya tubuhkan menawarkan
perkhidmatan
kek, biskut, rati dan minuman untuk penduduk disekitar Bandar Jitra serta
tempahan untuk majlis-majlis jamuan.
Kedai
Kek Hanim menyediakan Kek Perkahwinan, Kek Harijadi, Kek Hari
Raya,
biskut dan roti. Kedai Kek Hanim di buka setiap hari dari jam 8 pagi hingga 8
malam.Memandangkan
ianya adalah satu satunya kedai kek Melayu di kawasan Bandar
Jitra
keadaan pasaran adaiah amat sengit. Objektif utama Kedai Kek Hanim pada
peringkat permulaan adaiah untuk memenuhi keperluan penguna Melayu.
Tujuan
utama yang mendorong saya berkecimpung dalam perniagaan Kedai Kek
adaiah
untuk mendapat keuntungan yang lumayan serta dapat membei kepuasan dan
pilihan
kepada pelanggan setempat.
TUJUAN
RANCANGAN PERNIAGAAN
•
Untuk memberikan satu perkhidmatan dalam menyediakan keperluan pelanggan
dan memberi kepuasan kepada pelanggan.
•
Menjadi garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaan
Kedai Kek baru yang akan dibuka.
•
Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari satu cawangan Kedai Kek.
•
Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman untuk menambah modal Syarikat.
TUJUAN RANCANGAN PERNIAGAAN
- Untuk memberi satu perkhidmatan dalam menyediakan Bengkel, bahan - bahan dan penjualan kek, roti dan biskut dengan memberi perkhidmatan yang berkualiti, Suci dan halal kepada pelanggan.
- Dijadikan sebagai garis panduan untuk mempertingkatkan mutu perkhidmatan dan perniagaa Kedai kek yang baru dibuka.
- Merancang perlaksanaan projek membuka lebih dari satu cawangan kedai kek.
- Bagi memenuhi syarat-syarat permohonan pinjaman Untuk menambah modal syarikat.
LATAR BELAKANG PERNIAGAAN
- NAMA PERNIAGAAN : KEDAI KEK HANIM
- ALAMAT PERNIAGAAN : NO 25, JALAN MAHSURI
- 06000 JITRA, KEDAH.
· NO. TELEFON :
012-5369115
· BENTUK PERNIAGAAN :
PERSEORANGAN
·
· KEGIATANUTAMA :
MENJUAL KEK, ROTI
DAN BISKUT.
· TARIKH MEMULAKAN
PERNIAGAAN : 01 / 03 / 2013
· TARIKH PENDAFTARAN :
01 / 01 / 2013
· NO. PENDAFTARAN
· MODAL PERMULAAN :
RM100,000-00
· NAMA BANK : MAYBANK
· JENIS AKAUN
PERNIAGAAN : AKAUN SEMASA
· NO. AKAUN BANK :
LATAR BELAKANG PEMILIK
· NAMA : LAILA HASNIM
BT MOHD JOHARI
· NO KAD PENGENALAN
: 820211 – 02 - 5376
· TARIKH LAHIR : 11 /
02 / 1982
· UMUR : 31 TAHUN
· JANTINA : PEREMPUAN
· ALAMAT TETAP :
NO.227,TAMAN MAHSURI,FASAS 2A,06000 JITRA KEDAH.
· NO TELEFON :
012-5369115
· TARAF PERKAHWINAN :
BERKAHWIN
· KELULUSAN AKADEMIK :
SPM
· KURSUS YANG PERNAH :
KURSUS MEMBUAT KEK DAN PASTRI,
DIHADIRI
ALOR SETAR,
KEDAH.
KURSUS USAHAWAN MEDEC ,
SHAH ALAM,
SELANGOR.
· KEMAHIRAN :
MENYEDIAKAN KEK PERKAHWINAN
( AISING KRIM DAN SUGAR PASTE)
· PENGALAMAN : JUALAN
LANGSUNG
· PEKERJAAN SEKARANG :
ENGINEER
· PERNIAGAAN YANG
PERNAH : KATERING / KEK. ROTI DAN PASTRI.
DICEBURI
RANCANGAN PENTADBIRAN
PENGENALAN
ORGANISASI
· Alamat Kedai Kek : No
25 Jalan Mahsuri,06000 Jitra Kedah.
· Bentuk Bangunan dan
Kemudahan Infrastruktur :-
Bangunan kedai adalah bangunan rumah
kedai dua tingkat yang disewa
dan terletak di lot nombor 2.
Terletak
di Bandar Darulaman berhampiran dengan taman perumahan dan hampir
dengan perhentian bas.
Mempunyai kemudahan bekalan elektrik,
air dan terdapat juga pondok
telefon.
Tempat letak kereta yang luas bagi
memudahkan pelanggan meletak
kenderaan.
PELAN LOKASI SYARIKAT
PELAN LOKASI SYARIKAT
CARTA ORGANISASI KEDAI KEK
SENARAI TENAGA KERJA KEDAI KEK
JAWATAN
|
BIL
|
TUGAS
|
PENGURUS
|
1
|
mengurus dan mentadbir kedai kek
serta
mengawas dan menyelia pekerja
|
PENYELIA
& JURUWANG
|
1
|
mengurus jual beli dan resit serta
menyelia
pekerja termasuk menerima tempahan
|
JURU
KEK
|
1
|
menyediakan bahan-bahan untuk
membuat
kek juga membancuh dan membakar
|
PEMBANTU
JURU KEK
|
1
|
membantu segala kerja juru kek
|
JURU
ROTI
|
1
|
menyediakan bahan-bahan rati serta
membancuh serta membakar
|
PEMBANTU
JURU ROTI
|
1
|
membantu segala kerja juru roti
|
JURU
ICING
|
1
|
membuat icing dan menjaga bekalan
kek
untuk icing
|
TUKANG
CUCI
|
1
|
menjaga kebersihan dan mencuci
peralatan
yang telah digunakan
|
JADUAL TENAGA KERJA PENTADBIRAN
JAWATAN
|
TUGAS
|
GAJl(RM)
|
KWSP
|
PENGURUS
|
Mengurus
dan mentadbir kedai
|
2500
|
RM
|
JUMLAH
|
2500
|
(13%)
|
KEPERLUAN PEJABAT
BIL
|
JENIS
|
HARGA/UNIT
|
KUANTITI
|
JUMLAH(RM)
|
1.
|
KOMPUTER
|
5000
|
1
|
5000
|
2.
|
MESINTAIP
|
1000
|
1
|
1000
|
3.
|
KABINET
|
1500
|
1SET
|
1500
|
4.
|
KERUSI/
|
1000
|
1SET
|
1000
|
5.
|
MEJA
|
900
|
1
|
900
|
6.
|
MESIN/
|
150
|
4
|
600
|
7.
|
KAUNTER
|
200
|
1
|
200
|
8.
|
KIPASANGIN
|
2000
|
1
|
2000
|
9.
|
TELEFON
|
2900
|
1
|
2900
|
10.
|
MEJA
|
3000
|
I
|
3000
|
JUMLAH
|
RM
18,100.00
|
RANCANGAN PEMASARAN
·
Perkhidmatan
yang ditawarkan ialah perkhidmatan, kek perkahwinan, pertunangan,
·
hari
jadi dan sebagainya.
·
Keutamaan
perkhidmatan ialah kepada penduduk disekitar Bandar Mentakab ,
Temerloh,Jerantut dan Maran . Oleh kerana "Syamim Cake House" ini
adalah satu-satunya kedai kek melayu yang terdapat dikawasan ini. Diharap ia
akan menjadi tumpuan kepada seluruh penduduk disekitar Bandar ini. Ia juga
merapakan satu kelebihan kita kerana kita tidak perlu berasa was-was tentang
halal dan haramnya .
·
Pembelian
diadakan secara tunai.
·
Perkhidmatan
bermula dari pukul 8.00 pagi sehingga 8.00 malam
·
Segala
kualiti dikawal dan dijamin akan memberi kepuasan kepada setiap pelanggan yang
datang mengunjungi ke kedai ini.
STRATEGI PRODUK
1.
Memberi perkhidmatan yang berkualiti kepada pelanggan setiap masa.
2.
Sedia menerima tempahan dan menepati tempoh masa.
3.
Kek, pastry dan biskut di buat dengan reka bentuk yang menarik
dan
rasa yang lazat
4.
Harga yang berpatutan.
STRATEGI PEMASARAN.
1.
Menyediakan laman web uhp //wnm sya @ com . my.
2.
Menyediakan *papan tanda di pintu masuk utama.
3.
Menyediakan kain rentang di tempat-tempat yang strategi.
4.
Untuk keselesaan pelanggan ruang makan di sediakan makanan
HOT, FRESH FROM THE OVEN.
5.
Memberi tumpuan terhadap penduduk- penduduk Bandar Mentakab dan
Temerloh.
PROMOSI
1.
Memberi sample untuk diuji rasa kepada pelanggan secara percuma.
2.
Mengedarkan pamplet ke rumah-rumah, kesekolah-sekolah
dan
tempat orang ramai berhimpun.
3.
Menjual dengan harga yang berpatutan.