1.0 RINGKASAN EKSEKUTIF
Rancangan Perniagaan ini disediakan bagi mendapatkan pembiayaan kewangan dari [agensi pembiyaan/bank] di bawah [nama Skim Pembiyaan] bagi projek Restoran & Katering saya iaitu [nama perniagaan] di [Taman Kemuning, Senawang].
Berbekalkan pengetahuan melalui kursus perniagaan restoran & katering anjuran [agensi/syarikat] dan pengalaman bekerja selama 2 tahun di sebuah restoran di [lokasi], saya bercadang membuka restoran saya sendiri di [Taman Kemuning, Senawang] dengan anggaran kos projek sebanyak [RM 102,600]. Daripada jumlah tersebut saya bercadang untuk bantuan pembiayaan [nama skim pembiayaan] sebanyak [RM90,000], manakala sumbangan saya adalah sebanyak [RM 102,600]
Pembiayaan RM90,000 tersebut akan digunakan bagi pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan restoran, deposit sewa dan utiliti & juga modal pusingan. Manakala modal saya sebanyak RM 12,600 akan di gunakan untuk deposit sewa & utiliti dan stok permulaan.
[Taman Kemuning, Senawang] saya dapati adalah satu lokasi yang strategik untuk perniagaan Restoran & Katering kerana ia mudah dilihat dan diakses dari jalan raya utama. Persekitarannya juga amat sesuai kerana ia terletak di tengah-tengah [Bandar Senawang] dengan dikelilingi oleh 8 buah taman perumahan dan [2] buah kampung serta pejabat-pejabat kerajan dan swasta serta kilang-kilang.
Dengan tahap persaingan yang sederhana dari [5] buah Restoran yang sedia ada di sekitar pusat perniagaan tersebut, saya yakin dengan mereka dengan menguasai mereka lebih kurang [5% hingga 10%] daripada saiz pasaran dengan kekuatan pada keenakan masakan ala kampung, kualiti perkhidmatan dan harga berpatutan.
Berdasarkan trend pasaran masa kini, pemerhatian saya mendapati permintaan Restoran & Katering tetap meningkat terutamanya kepada golongan muda yang sibuk dan juga permintaan terhadap masakan ala kampung yang tetap menjadi pilihan masyarakat Bandar yang kebanyakkannya berasal daripada kampung.
Pemerhatian saya juga mendapati bahawa senario masa hadapan restoran dan katering adalah cerah dan ia tetap kebal dalam apa jua suasana ekonomi kerana masyarakat tetap mempunyai peruntukan untuk makan dan minum. Dalam keadaan ekonomi yang meleset, restoran dan katering menawarkan harga yang berpatutan dan masakan yang enak dan yang lain dari yang lain akan menjadi pilihan ramai selain perkhidmatan yang cekap dan berkualiti.
Saya berharap agar bantuan [skim pembiayaan] ini dapat merialisasikan rancangan perniagaan restoran & katering saya ini.
2.0 PERMOHONAN DAN CADANGAN STRUKTUR PEMBIAYAAN
2.1 Permohonan Pembiayaan
Kemudahan pembiayaan yang dipohon adalah bagi membiayai keperluan pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan restoran, deposit sewa & utiliti dan juga modal pusingan seperti berikut :
No.
|
Keperluan
|
RM
|
1
|
Ubahsuaian
|
12,000.00
|
2
|
Kelengkapan dan Peralatan Restoran
|
21,100.00
|
3
|
Stok Permulaan
|
10,000.00
|
4
|
Deposit sewa & utiliti
|
9,500.00
|
5
|
Modal Pusingan
|
50,000.00
|
Jumlah
|
102,600.00
|
2.2 Cadangan Struktur Pembiayaan
Sumbangan/Pembiayaan
|
RM
|
Usahawan – Deposit Sewa & Utiliti + Stok Permulaan
|
12,600.00
|
[Nama Agensi Pembiayaan/Bank]
|
90,000.00
|
Jumlah
|
102,600.00
|
3.0 LATAR BELAKANG USAHAWAN
3.1 Butir-butir peribadi usahawan
Nama : Hamid bin Din
No K/P : xxxxxx-xx-xxxx (Salinan K/P di lampiran 1)
Umur : xx tahun
Tarikh Lahir : xx Ogos 19xx
Taraf Perkahwinan :
Warganegara : Malaysia
Alamat Sekarang :
:
Alamat Tetap :
:
Telefon : (h/p) (rumah) (pejabat)
Pendidikan/Kursus/Kemahiran/Anugerah :
Tahun
|
Institusi
|
Kemahiran
|
Nota: Sijil-sijil seperti di LAMPIRAN 2
Pengalaman Kerja/Perniagaan
Tahun
|
Majikan/Perniagaan
|
Pengalaman
|
Jawatan Dalam Pertubuhan Sosial
Nama Pertubuhan
|
Jawatan Dipegang
|
Tempoh
|
Jurubank :
Nama dan Alamat Bank
|
Jenis & No. Akaun
|
Tarikh Dibuka
|
Pendapatan Bersih :
Pendapatan
|
RM
|
Perbelanjaan
|
RM
|
Gaji Bersih
Pendapatan Lain – sewa tanah
|
5,000
1,000
|
Belanja Sarahidup
Bayaran Pinjaman Kenderaan
Bayaran Pinjaman Perumahan
Bayaran Pinjaman Bank Rakyat
|
1,000
1,000
1,200
500
|
Jumlah Pendapatan (A)
|
6,000
|
Jumlah Perbelanjaan (B)
|
3,700
|
Jumlah Pendapatan(A)-(B)
|
2,300
|
Harta dan Liabiliti :
Harta
|
Nilai Pasaran
RM
|
Liabiliti
|
Baki Semasa
RM
|
Rumah Teres
Tanah
Kereta – Honda Civic
|
250,000
100,000
115,000
|
Housing Loan – Ambank
-
Car Loan – Public Bank
Personal Loan – Bank Rakyat
Kad Kredit
|
180,000
-
90,000
30,000
5,000
|
Jumlah Harta (A)
|
465,000
|
Jumlah Liabiliti (B)
|
305,000
|
Jumlah (A)-(B)
|
160,000
|
4.0 PROFIL PROJEK
4.1 Perniagaan Dirancangkan
Nama Perniagaan : Restoran Selera Desa
Nama Didaftarkan : Hamid Restoran & Katering
No Pendaftaran : 001234567-V (Rujuk Lampiran 4)
Alamat Perniagaan : Jalan Kemuning 1, Taman Kemuning
Tarikh Mula Niaga : Dianggarkan dalam bulan Oktober 2009
Bentuk Perniagaan : Pemilikan Tunggal
Pemilik : Hamid bin Din
Jenis Perniagaan : Restoran dan Katering
5.0 ASPEK PENGURUSAN
5.1 Senarai Pekerja Utama dan Tugas
Nama : Hamid bin Din
Umur : xx tahun
Jawatan : Pengurus
Pengalaman Kerja : Rujuk Profil Pemilik
Pengalaman Kerja : Rujuk Profil Pemilik
Gaji Bulanan : RM 2,500.00
Tugas : Mengurus keseluruhan operasi restoran
dan juga sebagai juruwang.
Nama : Isteri
Umur : xx tahun
Jawatan : Penolong Pengurus/Ketua Tukang Masak/
Juruwang
Pengalaman Kerja : Penolong Pengurus Gerai (bekerja
bersama- sama)
Gaji Bulanan : RM 1,800.00
Tugas : Membantu Pengurus dalam operasi
keseluruhan restoran merangkap ketua tukang masak
dan juga juruwang kedua
Nama : Tukang Masak I/II/III/IV (akan dilantik)
Umur : xx tahun
Jawatan : Tukang Masak
Pengalaman Kerja : Sekurang-kurangnya setahun pengalaman
memasak di memasak di restoran/gerai/katering
Gaji Bulanan : RM 1,000.00
Tugas : Memasak mengikut menu yang ditentukan
oleh Ketua Tukang Masak dan juga
tempahan pelanggan
Nama : Pembantu Restoran (akan dilantik)
Umur : xx tahun
Jawatan : Pembantu Restoran
Pengalaman Kerja : Pengalaman bekerja di restoran/
gerai/warong adalah diutamakan
Gaji Bulanan : RM 700.00
Tugas : Mengambil tempahan pelanggan,
mengemas, membersih dan membantu
pengurus dan penolong pengurus dan
kerja-kerja am restoran
6.0 ASPEK LOKASI
6.1 Lokasi Premis
Jalan Kemunig 1, Taman Kemuning, 74750 Senawang, Negeri Sembilan
6.2 Gambar Premis
1) Gambar Hadapan Premis
2) Gambar Deretan Kedai Bersebelahan Premis
3) Gambar di Sekitar Permis
6.3 Peta Lokasi
Peta Kedudukan Lokasi
[Beli peta atau cari peta di internet dengan radius lebih kurang 5km dan paste di sini. Tandakan lokasi]
Peta Kedudukan Premis
[Lukis peta kedudukan premis di pusat perniagaan tersebut. Tandakan Lokasi]
6.4 Susun Atur Restoran
[Lukiskan susun atur dalaman premis]
6.5 Waktu Perniagaan
Waktu Perniagaan : 10.00 pagi – 7.00 malam
Hari di Buka : Isnin hingga Ahad
(Nota : Ahad dan cuti umum di buka sehingga jam 2 petang)
Hari Cuti : Hari Raya Aidilfitri dan Raya Haji
6.6 Menu
6.6.1 Menu Sarapan Pagi
No
|
Menu Cadangan
|
RM
|
1
|
Roti Canai
|
0.70
|
2
|
Roti Sardin
|
1.50
|
3
|
Roti Telur
|
1.20
|
4
|
Nasi Lemak Kukus
|
1.50
|
5
|
Nasi Goreng Biasa
|
1.50
|
6
|
Nasi Goreng Kampung
|
1.50
|
7
|
Mee Goreng
|
1.50
|
8
|
Kuew Tiaw Goreng
|
1.50
|
9
|
Meehun Goreng
|
1.50
|
10
|
Lontong
|
1.50
|
11
|
Karipap Panas (3biji)
|
1.00
|
12
|
Kuih Muih (3biji)
|
1.00
|
13
|
Roti Bakar
|
1.00
|
14
|
Roti Kukus
|
1.00
|
15
|
Milo,Kopi,Teh,The-O, Sirap
|
1.00
|
6.6.2 Menu Makan Tengah hari
No
|
Menu Cadangan
|
RM
|
1
|
Ikan Bakar (cth: pari,terubuk,kembong,cencaru,dll)
|
Ikut saiz dan jenis ikan
|
2
|
Daging bakar
|
2.00 – 3.00 (ikut saiz)
|
3
|
Ayam kampung goreng
|
4.00
|
4
|
Ayam Madu
|
2.50
|
5
|
Ayam Goreng
|
2.00
|
6
|
Asam Pedas Kepala Ikan
|
5.00 – 8.00 (ikut saiz)
|
7
|
Sup Tulang
|
3.50
|
8
|
Sup Kambing
|
4.00
|
9
|
Sup Cendawan
|
3.00
|
10
|
Sotong Sumbat
|
2.50
|
11
|
Sotong Masak Merah
|
3.00
|
12
|
Udang Tumis Petai
|
3.00
|
13
|
Daging Gulai
|
3.00
|
14
|
Begedil Ayam
|
0.50
|
15
|
Pucuk Ubi Masak Lemak
|
2.00
|
16
|
Nangka Muda Masak Lemak
|
2.00
|
17
|
Ikan Bilis + Kacang + Tempe masak pedas
|
2.00
|
18
|
Sambal Belacan
|
0.50
|
7.0 ASPEK PEMASARAN
7.1 Analisa Persaingan
No
|
Pesaing
|
Kekuatan
|
Kelemahan
|
1
|
Restoran Kafe Raeksoniari
No 1, Jalan Kemuning 1, Senawang
|
2 tahun beroperasi
|
Menjual kek sahaja. Tengah hari menjual nasi ayam tetapi tidak serius.
|
2
|
Restoran Ashraf Ali Maju
No 3, Jalan Kemuning 1, Senawang
|
Servis yang pantas
Sudah 1 tahun
Beroperasi 24 jam
|
Menjual menu ala mamak dan tiada menu yang boleh menjadi daya tarik.
|
3
|
Restoran Ming Yie
No 14, Jalan Kemuning 1, Senawang
|
Menarik pelanggan berbangsa cina
|
Baru dibuka. Tertumpu kepada pelanggan berbangsa cina sahaja. Tiada melayu.
|
4
|
Seafood Andaman
No 41, Jalan Kemuning 1, Senawang
|
Pengunjung yang ramai pada waktu malam.
Kekuatan pada masakan tomyam.
|
Kurang pelanggan pada waktu siang hari. Menu biasa yang kurang daya tarik dan popular dengan tomyam sahaja.
|
5
|
Kemuning Corner
No 25, Jalan Kemuning 1, Senawang
|
Menarik pelanggan berbangsa india
|
Baru dibuka. Tertumpu kepada pelanggan bebangsa india sahaja. Tiada melayu.
|
7.3 Strategi Pemasaran
7.3.1 Pengiklanan
· Banner di persimpangan lampu trafik
· Signboard kecil di persimpangan masuk di lot kedai
· Iklan di masjid atau surau berdekatan
7.3.2 Promosi
· Menyediakan hidangan buffet percuma pada hari pembukaan restoran
· Harga istimewa untuk pakej perkahwinan
· Penajaan Katering di Majlis Berbuka Puasa di masjid atau surau berdekatan
8.0 ASPEK KEWANGAN
8.1 Keperluan Kewangan
No
|
Keperluan
|
RM
|
Nota
|
1
|
Ubahsuaian
|
12,000.00
|
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN 5
|
2
|
Peralatan dan Kelengkapan Restoran
|
21,100.00
|
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN 6
|
3
|
Stok Permulaan
|
10,000.00
|
Untuk kegunaan seminggu.
|
4
|
Deposit Sewa
|
9,500.00
|
Rujuk surat dari pemilik premis.
|
5
|
Modal Pusingan
|
50,000.00
|
Modal pusingan untuk keperluan perniagaan selama 3 bulan.
|
Jumlah
|
102,600.00
|
8.2 Anggaran Kos Jualan
Pelanggan
|
Menu Utama
|
Anggaran Sumbangan Jualan
%
|
Anggaran Margin Untung Kasar
%
|
Anggaran Purata Margin Untung Kasar
%
|
Sarapan Pagi
|
Kuih muih
Nasi lemak
Roti canai
|
5.12
|
40.00
|
2.05
|
Makan Tengah hari
|
Lauk pauk/ulam
Ikan Bakar
Ayam Kampung
|
53.07
|
50.00
|
26.54
|
Minum Petang
|
Kuih Muih
|
10.38
|
40.00
|
4.15
|
Makan Malam
|
Ikan Bakar
Nasi, Mee Goreng, Sup, Tomyam dll.
|
17.36
|
50.00
|
8.68
|
Tempahan Luar/Katering
|
Pakej RM8.00 seorang – Lauk pauk, sayur, minuman, buah
|
14.07
|
40.00
|
5.60
|
Jumlah
|
100.00
|
47.02
|
Oleh itu Purata Kos Jualan adalah 100% - 47.02% = 52.98%
9.0 CAGARAN & JAMINAN DICADANG
9.1 Cagaran Hartanah
No
|
Pemilik
|
No Hak Milik
|
Keluasan
|
Nilai Pasaran (RM)
|
1
|
HSD xx lot xx Mukim Kuala Selangor
|
1 ekar
|
40,000.00
|
9.2 Amanah Saham BumiPutera
No
|
Pemilik
|
No Akaun
|
No Cagaran (RM)
|
1
|
xxxxxx-xx-xxxx
|
20,000.00
|
9.3 Jaminan Pihak Ketiga
No
|
Penjamin
|
No Kad Pengenalan
|
1
|
xxxxxx-xx-xxxx
|
10.0 JADUAL PERLAKSANAAN PROJEK
No
|
Perlaksanaan
|
Tarikh Jangkaan
|
1
|
Permohonan Pembiayaan
|
4/5/2009
|
2
|
Temuduga Pertama
|
11/5/2009
|
3
|
Temuduga Kedua
|
18/5/2009
|
4
|
Kelulusan
|
21/05/2009
|
5
|
Proses Dokumentasi & Guaman
|
22/05/2009 – 4/6/2009
|
6
|
Pengeluaran Wang
|
5/6/2009
|
7
|
Ubahsuai Premis dan Dekorasi
|
6-13/06/2009
|
8
|
Pembelian peralatan kedai dan Premis
|
12/06/2009
|
9
|
Pembelian Stok
|
13/06/2009
|
10
|
Perniagaan Operasi Sepenuhnya
|
1/7/2009
|
11.0 KESIMPULAN
Saya amat berharap dengan bantuan kewangan dari skim [nama skim pembiayaan] ini akan dapat merialisasikan projek restoran & katering cadangan saya dan memberikan peluang kepada kami memulakan perniagaan saya sendiri. Saya yakin dengan bantuan kewangan ini akan membantu saya memajukan potensi yang ada diri saya dan isteri untuk melaksanakan projek restoran & katering di [Taman Kemuning Senawang] yang mempunyai pasaran yang besar dan menggalakkan. Semoga pihak [nama agensi pembiaya/bank] dapat mempertimbangkan permohonan kami ini demi pembangunan perniagaan Bumiputera dalam bidang peruncintan amnya dan restoran khususnya.