Pelan Perniagaan Restoran Selera Desa


1.0  RINGKASAN EKSEKUTIF

Rancangan Perniagaan ini disediakan bagi mendapatkan pembiayaan kewangan dari [agensi pembiyaan/bank] di bawah [nama Skim Pembiyaan] bagi projek Restoran & Katering saya iaitu [nama perniagaan] di [Taman Kemuning, Senawang].

Berbekalkan pengetahuan melalui kursus perniagaan restoran & katering anjuran [agensi/syarikat] dan pengalaman bekerja selama 2 tahun di sebuah restoran di [lokasi], saya bercadang membuka restoran saya sendiri di [Taman Kemuning, Senawang] dengan anggaran kos projek sebanyak [RM 102,600]. Daripada jumlah tersebut saya bercadang untuk bantuan pembiayaan [nama skim pembiayaan] sebanyak [RM90,000], manakala sumbangan saya adalah sebanyak [RM 102,600]

Pembiayaan RM90,000 tersebut akan digunakan bagi pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan restoran, deposit sewa dan utiliti & juga modal pusingan. Manakala modal saya sebanyak RM 12,600 akan di gunakan untuk deposit sewa & utiliti dan stok permulaan.

[Taman Kemuning, Senawang] saya dapati adalah satu lokasi yang strategik untuk perniagaan Restoran & Katering kerana ia mudah dilihat dan diakses dari jalan raya utama. Persekitarannya juga amat sesuai kerana ia terletak di tengah-tengah [Bandar Senawang] dengan dikelilingi oleh 8 buah taman perumahan dan [2] buah kampung serta pejabat-pejabat kerajan dan swasta serta kilang-kilang.

Dengan tahap persaingan yang sederhana dari [5] buah Restoran yang sedia ada di sekitar pusat perniagaan tersebut, saya yakin dengan mereka dengan menguasai mereka lebih kurang [5% hingga 10%] daripada saiz pasaran dengan kekuatan pada keenakan masakan ala kampung, kualiti perkhidmatan dan harga berpatutan.

Berdasarkan trend pasaran masa kini, pemerhatian saya mendapati permintaan Restoran & Katering tetap meningkat terutamanya kepada golongan muda yang sibuk dan juga permintaan terhadap masakan ala kampung yang tetap menjadi pilihan masyarakat Bandar yang kebanyakkannya berasal daripada kampung.

Pemerhatian saya juga mendapati bahawa senario masa hadapan restoran dan katering adalah cerah dan ia tetap kebal dalam apa jua suasana ekonomi kerana masyarakat tetap mempunyai peruntukan untuk makan dan minum. Dalam keadaan ekonomi yang meleset, restoran dan katering menawarkan harga yang berpatutan dan masakan yang enak dan yang lain dari yang lain akan menjadi pilihan ramai selain perkhidmatan yang cekap dan berkualiti.

Saya berharap agar bantuan [skim pembiayaan] ini dapat merialisasikan rancangan perniagaan restoran & katering saya ini.


2.0 PERMOHONAN DAN CADANGAN STRUKTUR PEMBIAYAAN

2.1 Permohonan Pembiayaan

Kemudahan pembiayaan yang dipohon adalah bagi membiayai keperluan pembelian stok permulaan, peralatan dan kelengkapan restoran, deposit sewa & utiliti dan juga modal pusingan seperti berikut :

No.
Keperluan
RM
1
Ubahsuaian
12,000.00
2
Kelengkapan dan Peralatan Restoran
21,100.00
3
Stok Permulaan
10,000.00
4
Deposit sewa & utiliti
9,500.00
5
Modal Pusingan
50,000.00

Jumlah
102,600.00


2.2 Cadangan Struktur Pembiayaan

Sumbangan/Pembiayaan
RM
Usahawan – Deposit Sewa & Utiliti + Stok Permulaan
12,600.00
[Nama Agensi Pembiayaan/Bank]
90,000.00
Jumlah
102,600.00


3.0  LATAR BELAKANG USAHAWAN

3.1  Butir-butir peribadi usahawan

Nama                               : Hamid bin Din
No K/P                            : xxxxxx-xx-xxxx (Salinan K/P di lampiran 1)
Umur                               : xx tahun
Tarikh Lahir                     : xx Ogos 19xx
Taraf Perkahwinan           :
Warganegara                   : Malaysia
Alamat Sekarang              :
                                       :
Alamat Tetap                   :
                                       :
Telefon                            :              (h/p)      (rumah)       (pejabat)       


Pendidikan/Kursus/Kemahiran/Anugerah :

Tahun
Institusi
Kemahiran









Nota: Sijil-sijil seperti di LAMPIRAN 2


Pengalaman Kerja/Perniagaan

Tahun
Majikan/Perniagaan
Pengalaman










Jawatan Dalam Pertubuhan Sosial

Nama Pertubuhan
Jawatan Dipegang
Tempoh






   
Jurubank :

Nama dan Alamat Bank
Jenis & No. Akaun
Tarikh Dibuka









Pendapatan Bersih :

Pendapatan
RM
Perbelanjaan
RM
Gaji Bersih
Pendapatan Lain – sewa tanah
5,000
1,000
Belanja Sarahidup
Bayaran Pinjaman Kenderaan
Bayaran Pinjaman Perumahan
Bayaran Pinjaman Bank Rakyat

1,000
1,000
1,200
500
Jumlah Pendapatan (A)
6,000
Jumlah Perbelanjaan (B)
3,700
Jumlah Pendapatan(A)-(B)
2,300



Harta dan Liabiliti :

Harta
Nilai Pasaran
RM
Liabiliti
Baki Semasa
RM
Rumah Teres
Tanah
Kereta – Honda Civic

250,000
100,000
115,000
Housing Loan – Ambank
-
Car Loan – Public Bank
Personal Loan – Bank Rakyat
Kad Kredit

180,000
-
90,000
30,000
5,000

Jumlah Harta (A)
465,000
Jumlah Liabiliti (B)
305,000
Jumlah (A)-(B)
160,000


               
4.0  PROFIL PROJEK

4.1  Perniagaan Dirancangkan

Nama Perniagaan            : Restoran Selera Desa
Nama Didaftarkan          : Hamid Restoran & Katering
No Pendaftaran               : 001234567-V (Rujuk Lampiran 4)
Alamat Perniagaan          : Jalan Kemuning 1, Taman Kemuning
Tarikh Mula Niaga          : Dianggarkan dalam bulan Oktober 2009
Bentuk Perniagaan          : Pemilikan Tunggal
Pemilik                            : Hamid bin Din
Jenis Perniagaan              : Restoran dan Katering


5.0  ASPEK PENGURUSAN

5.1  Senarai Pekerja Utama dan Tugas

Nama                                           : Hamid bin Din
Umur                                            : xx tahun
Jawatan                                        : Pengurus
Pengalaman Kerja                        : Rujuk Profil Pemilik
Gaji Bulanan                                 : RM 2,500.00
Tugas                                           : Mengurus keseluruhan operasi restoran 
                                                     dan juga sebagai juruwang.                                                   

Nama                                          : Isteri
Umur                                           : xx tahun
Jawatan                                       : Penolong Pengurus/Ketua Tukang Masak/
                                                     Juruwang                                                                     
Pengalaman Kerja                        : Penolong Pengurus Gerai (bekerja 
                                                     bersama- sama)                                         
Gaji Bulanan                                : RM 1,800.00
Tugas                                          : Membantu Pengurus dalam operasi 
                                                    keseluruhan restoran                                                                                                                merangkap ketua tukang masak 
                                                   dan juga juruwang kedua

Nama                                          : Tukang Masak I/II/III/IV (akan dilantik)
Umur                                           : xx tahun
Jawatan                                       : Tukang Masak
Pengalaman Kerja                       : Sekurang-kurangnya setahun pengalaman 
                                                     memasak di memasak di restoran/gerai/katering
Gaji Bulanan                                : RM 1,000.00
Tugas                                           : Memasak mengikut menu yang ditentukan 
                                                      oleh Ketua Tukang Masak dan juga 
                                                      tempahan pelanggan                                   

Nama                                           : Pembantu Restoran (akan dilantik)
Umur                                           : xx tahun
Jawatan                                       : Pembantu Restoran
Pengalaman Kerja                       : Pengalaman bekerja di restoran/
                                                    gerai/warong adalah diutamakan                                                     
Gaji Bulanan                                : RM 700.00
Tugas                                          : Mengambil tempahan pelanggan, 
                                                     mengemas, membersih dan membantu
                                                    pengurus dan penolong pengurus dan 
                                                    kerja-kerja am restoran 



6.0  ASPEK LOKASI
6.1  Lokasi Premis

Jalan Kemunig 1, Taman Kemuning, 74750 Senawang, Negeri Sembilan

6.2  Gambar Premis

1)      Gambar Hadapan Premis
2)      Gambar Deretan Kedai Bersebelahan Premis
3)      Gambar di Sekitar Permis

6.3  Peta Lokasi

Peta Kedudukan Lokasi
 [Beli peta atau cari peta di internet dengan radius lebih kurang 5km dan paste di sini. Tandakan lokasi]

Peta Kedudukan Premis
[Lukis peta kedudukan premis di pusat perniagaan tersebut. Tandakan Lokasi]

6.4 Susun Atur Restoran
[Lukiskan susun atur dalaman premis]

6.5  Waktu Perniagaan

Waktu Perniagaan           : 10.00 pagi – 7.00 malam
Hari di Buka                   : Isnin hingga Ahad
                                         (Nota : Ahad dan cuti umum di buka sehingga jam 2                                        petang)
Hari Cuti                         : Hari Raya Aidilfitri dan Raya Haji

6.6  Menu

6.6.1        Menu Sarapan Pagi

No
Menu Cadangan
RM
1
Roti Canai
0.70
2
Roti Sardin
1.50
3
Roti Telur
1.20
4
Nasi Lemak Kukus
1.50
5
Nasi Goreng Biasa
1.50
6
Nasi Goreng Kampung
1.50
7
Mee Goreng
1.50
8
Kuew Tiaw Goreng
1.50
9
Meehun Goreng
1.50
10
Lontong
1.50
11
Karipap Panas (3biji)
1.00
12
Kuih Muih (3biji)
1.00
13
Roti Bakar
1.00
14
Roti Kukus
1.00
15
Milo,Kopi,Teh,The-O, Sirap
1.00

6.6.2        Menu Makan Tengah hari

No
Menu Cadangan
RM
1
Ikan Bakar (cth: pari,terubuk,kembong,cencaru,dll)
Ikut saiz dan jenis ikan
2
Daging bakar
2.00 – 3.00 (ikut saiz)
3
Ayam kampung goreng
4.00
4
Ayam Madu
2.50
5
Ayam Goreng
2.00
6
Asam Pedas Kepala Ikan
5.00 – 8.00 (ikut saiz)
7
Sup Tulang
3.50
8
Sup Kambing
4.00
9
Sup Cendawan
3.00
10
Sotong Sumbat
2.50
11
Sotong Masak Merah
3.00
12
Udang Tumis Petai
3.00
13
Daging Gulai
3.00
14
Begedil Ayam
0.50
15
Pucuk Ubi Masak Lemak
2.00
16
Nangka Muda Masak Lemak
2.00
17
Ikan Bilis + Kacang + Tempe masak pedas
2.00
18
Sambal Belacan
0.50


7.0  ASPEK PEMASARAN

7.1  Analisa Persaingan

No
Pesaing
Kekuatan
Kelemahan
1
Restoran Kafe Raeksoniari
No 1, Jalan Kemuning 1, Senawang
2 tahun beroperasi
Menjual kek sahaja. Tengah hari menjual nasi ayam tetapi tidak serius.
2
Restoran Ashraf Ali Maju
No 3, Jalan Kemuning 1, Senawang
Servis yang pantas
Sudah 1 tahun
Beroperasi 24 jam
Menjual menu ala mamak dan tiada menu yang boleh menjadi daya tarik.
3
Restoran Ming Yie
No 14, Jalan Kemuning 1, Senawang
Menarik pelanggan berbangsa cina
Baru dibuka. Tertumpu kepada pelanggan berbangsa cina sahaja. Tiada melayu.
4
Seafood Andaman
No 41, Jalan Kemuning 1, Senawang
Pengunjung yang ramai pada waktu malam.
Kekuatan pada masakan tomyam.
Kurang pelanggan pada waktu siang hari. Menu biasa yang kurang daya tarik dan popular dengan tomyam sahaja.
5
Kemuning Corner
No 25, Jalan Kemuning 1, Senawang
Menarik pelanggan berbangsa india
Baru dibuka. Tertumpu kepada pelanggan bebangsa india sahaja. Tiada melayu.


7.3  Strategi Pemasaran

7.3.1        Pengiklanan

·         Banner di persimpangan lampu trafik
·         Signboard kecil di persimpangan masuk di lot kedai
·         Iklan di masjid atau surau berdekatan

7.3.2        Promosi

·         Menyediakan hidangan buffet percuma pada hari pembukaan restoran
·         Harga istimewa untuk pakej perkahwinan
·         Penajaan Katering di Majlis Berbuka Puasa di masjid atau surau berdekatan



8.0  ASPEK KEWANGAN

8.1  Keperluan Kewangan

No
Keperluan
RM
Nota
1
Ubahsuaian
12,000.00
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN 5
2
Peralatan dan Kelengkapan Restoran
21,100.00
Rujuk Sebutharga diLAMPIRAN 6
3
Stok Permulaan
10,000.00
Untuk kegunaan seminggu.
4
Deposit Sewa
9,500.00
Rujuk surat dari pemilik premis.
5
Modal Pusingan
50,000.00
Modal pusingan untuk keperluan perniagaan selama 3 bulan.

Jumlah
102,600.00



8.2  Anggaran Kos Jualan

Pelanggan
Menu Utama
Anggaran Sumbangan Jualan
%
Anggaran Margin Untung Kasar
%
Anggaran Purata Margin Untung Kasar
%
Sarapan Pagi
Kuih muih
Nasi lemak
Roti canai
5.12
40.00
2.05
Makan Tengah hari
Lauk pauk/ulam
Ikan Bakar
Ayam Kampung
53.07
50.00
26.54
Minum Petang
Kuih Muih
10.38
40.00
4.15
Makan Malam
Ikan Bakar
Nasi, Mee Goreng, Sup, Tomyam dll.
17.36
50.00
8.68
Tempahan Luar/Katering
Pakej RM8.00 seorang – Lauk pauk, sayur, minuman, buah
14.07
40.00
5.60
Jumlah
100.00

47.02

Oleh itu Purata Kos Jualan adalah 100% - 47.02% = 52.98%


9.0  CAGARAN & JAMINAN DICADANG

9.1  Cagaran Hartanah

No
Pemilik
No Hak Milik
Keluasan
Nilai Pasaran (RM)
1

HSD xx lot xx Mukim Kuala Selangor
1 ekar
40,000.00

9.2  Amanah Saham BumiPutera

No
Pemilik
No Akaun
No Cagaran (RM)
1

xxxxxx-xx-xxxx
20,000.00

9.3  Jaminan Pihak Ketiga

No
Penjamin
No Kad Pengenalan
1

xxxxxx-xx-xxxx


10.0      JADUAL PERLAKSANAAN PROJEK

No
Perlaksanaan
Tarikh Jangkaan
1
Permohonan Pembiayaan
4/5/2009
2
Temuduga Pertama
11/5/2009
3
Temuduga Kedua
18/5/2009
4
Kelulusan
21/05/2009
5
Proses Dokumentasi & Guaman
22/05/2009 – 4/6/2009
6
Pengeluaran Wang
5/6/2009
7
Ubahsuai Premis dan Dekorasi
6-13/06/2009
8
Pembelian peralatan kedai dan Premis
12/06/2009
9
Pembelian Stok
13/06/2009
10
Perniagaan Operasi Sepenuhnya
1/7/2009


11.0      KESIMPULAN
            Saya amat berharap dengan bantuan kewangan dari skim [nama skim pembiayaan] ini akan dapat merialisasikan projek restoran & katering cadangan saya dan memberikan peluang kepada kami memulakan perniagaan saya sendiri.Saya yakin dengan bantuan kewangan ini akan membantu saya memajukan potensi yang ada diri saya dan isteri untuk melaksanakan projek restoran & katering di [Taman Kemuning Senawang] yang mempunyai pasaran yang besar dan menggalakkan. Semoga pihak [nama agensi pembiaya/bank] dapat mempertimbangkan permohonan kami ini demi pembangunan perniagaan Bumiputera dalam bidang peruncintan amnya dan restoran khususnya.